Hvordan behandles smerter?

Der er stor forskel på behandlingen af de forskellige typer smerter. Effekten afhænger derfor af en korrekt diagnose. Medicin til den ene type smerter kan være uhensigtsmæssig, utilstrækkelig eller helt uvirksom mod en anden type.

Akutte smerter

Til lindring af akutte smerter som for eksempel hovedpine, smerter fra slag, muskelsmerter efter hård træning findes der forskellige håndkøbs- og receptpligtige lægemidler. Alle præparaterne er velegnede til engangs eller kortvarende behandlinger. De nociceptive smerter kan man selv behandle (hvis nødvendigt) med smertestillende håndkøbsmedicin. Kan disse præparater ikke dæmpe smerten, eller bliver den ved ud over et par dage, vil det være fornuftigt at henvende sig til sin egen læge.

Ved mere alvorlige skader som brækkede knogler eller smerter efter operation, kan en læge ordinere et stærkere smertestillende. Alle præparaterne har alvorlige side- og bivirkninger og behandlingen skal derfor følges tæt.

Kroniske smerter

Behandlingen af kroniske smerter er meget kompliceret og omfatter både medicinske og ikke-medicinske metoder. Kronisk smertebehandling skal altid ske i samråd med en fagperson, for eksempel læge eller smerteklinik.