Smerter

Smerte er en del af kroppens fysiologiske forsvar, der fortæller os, at vi er ved at pådrage os en fysisk skade. Kroniske smerter defineres som smerter, der har varet mere end seks måneder. Der er stor forskel, hvordan man behandler forskellige typer smerter, og det er derfor vigtigt at finde frem til en korrekt smertediagnose.

Smerte er en følelse som alle mennesker kender. Det er en oplevelse af stærk, personlig og fysisk ubehag, som vi mærker for eksempel når vi får en fysisk skade eller som symptom på en fysisk sygdom og er en livsvigtig advarselsfunktion. Smerten fortæller, hvornår vi er ved at få en fysisk skade og får os til at begrænse skadens omfang. Smerte er således et signal fra kroppen, som fortæller os om vores fysiske tilstand.

Hvad udløser smerte?

 • Skader og sygdomme i væv, f.eks. brækkede knogler, overbelastningssmerter i muskler, brandsår, snitsår samt betændelsestilstande som for eksempel tandpine, gigtsmerter, feber, mellemørebetændelse osv.
 • Skader på nervesystemet, f.eks. fantomsmerter, nervebetændelse og helvedesild.

Alle mennesker vil gentagne gange i løbet af deres liv opleve at have smerter. Mest velkendte for mange mennesker er smerter i den første kategori.

Hvor ondt gør det?

Smerter kan variere meget i intensitet. Sædvanligvis vil smerterne hos en person være stærkere, jo større og mere alvorlig en skade er. Dette er dog ikke altid tilfældet. Smerteopfattelse og -vurderingen af smertens intensitet afhænger også meget af personlige egenskaber, for eksempel tidligere erfaringer, køn, alder, kultur og psykisk tilstand.

Hvor mange smerter, man føler, afhænger også af, hvor på kroppen man er skadet; for eksempel er fingre og ansigt mere følsomt end ryggen, da ansigt og fingre er tættere dækket af smertesensorer, der registrerer smertepåvirkninger.

Hvad er smerters funktion?

Overordnet skelner man mellem to typer af smerter:

 • Akutte smerter
 • Kroniske smerter

Akutte smerter

Akutte smerter er de smerter, vi oplever, fra vi får en skade og til ophelingen er endt eller er godt i gang. De har en vigtig beskyttende funktion og er afgørende for vores overlevelse.

Akutte smerter:

 • fortæller os, at vi skal stoppe en handling eller påvirkning, fordi det kan skade os, for eksempel fjerne en gnavende sten fra skoen, inden der bliver sår.
 • lærer os hvilke ting vi skal passe på for at undgå skader, for eksempel når vi efter en gang at have rørt ved en varm kogeplade lærer at undgå at røre varme kogeplader i fremtiden.
 • sørger for, at vi beskytter en skadet del af kroppen, så skaden ikke forværres, og ophelingen kan foregå bedst muligt, for eksempel at undgå at støtte på et brækket ben.
 • sender signal til os om, at vi har en sygdomme, som ikke kan ses, for eksempel blindtarmsbetændelse, og får os til at gå til lægen og blive undersøgt.

Kroniske smerter

Kroniske smerter er, i modsætning til de akutte, smerter, som varer ud over den normale tid for heling efter en skade. Almindeligvis regnes smerter for kroniske, når de har varet over seks måneder.

Kroniske smerter kan have samme funktion som de akutte smerter, for eksempel at sørge for, at vi begrænser belastningen på et nedslidt knæ. Da skaden ikke bedres, vil smerterne også fortsætte.

Kroniske smerter kan også skyldes skader på eller forandringer i en persons smertesystem, som får det til at udsende ukorrekte signaler, der af hjernen opfattes som smerter.. Den type kroniske smerter, der kaldes nervesmerter eller neuropatiske smerter, har ikke nogen reel funktion.

Kroniske smerter er altså ikke en sygdom, og har ikke nogen reel fysiologisk funktion. De kroniske smertetilstande er et meget stort sundhedsmæssigt problem, som skal tages alvorligt. De forsvinder i en del tilfælde ikke af sig selv og skal så vidt muligt behandles både med medicin og med andre behandlinger som for eksempel fysioterapi, ergoterapi og operation. Kroniske smerter kan dog i mange tilfælde ikke kureres eller fjernes helt. De kroniske smerter har en lang række fysiske, psykiske og sociale følger for den enkelte person og for samfundet på grund af blandt andet nedsat arbejdsevne, stort forbrug af sundhedsydelser og nedsat livskvalitet.

 

Kilde: Netdoktor.dk

Emner indenfor smerter

 • Behandling for smerter, kundeudtalelse - "Jeg havde altid smerter – dag og nat - om natten var det så slemt, at jeg i flere år ikke har fået en god nats søvn. Som bedste mulighed for at få bare lidt søvn sov jeg på maven med det resultat, at jeg fik voldsom hovedpine og nakkesmerter. Jeg kunne heller ikke ligge… Læs mere
 • Hvordan behandles smerter? - Der er stor forskel på behandlingen af de forskellige typer smerter. Effekten afhænger derfor af en korrekt diagnose. Medicin til den ene type smerter kan være uhensigtsmæssig, utilstrækkelig eller helt uvirksom mod en anden type. Akutte smerter Til lindring af akutte smerter som for eksempel hovedpine, smerter fra slag, muskelsmerter efter hård træning findes der… Læs mere
 • Hvordan føles smerte? - Hvordan vi opfatter smerte er meget individuel. Både akutte og kroniske smerter vil ofte være ledsaget af alment ubehag som for eksempel træthed, irritation, nervøsitet, kvalme, søvnbesvær og appetitløshed. De ord, vi bruger til at beskrive forskellige slags smerter med, varierer også meget fra person til person og efter hvor alvorlig skaden er. Ved skader… Læs mere

Susanne Koch Larsen

Jeg vidste fra mit 15. år, hvor min morbror, som var bibliotekar, kom på besøg med sit erhvervskartotek, at jeg ville være socialrådgiver. Og sådan blev det.

Med min baggrund som socialrådgiver gennem 42 år har jeg derfor hele mit arbejdsliv arbejdet med mennesker, der på den ene eller anden måde har haft det svært og har haft brug for hjælp. Det har været f.eks. været syge, misbrugere, flygtninge og indvandrere, udsatte børn og unge, handicappede og kriminelle mennesker.